چرا دو تیم لسترسیتی و واتفورد در رتبههای بالای جدول لیگ برتر انگلیس قرار دارند؟ این دو تیم چگونه با سیستم ۲-۴-۴ توانستند در این فصل عملکردی تا این حد فوقالعاده و شگفتانگیز داشته باشند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات این مطلب را بخوانید.
بیش از یک دهه است که تیمهای قدرتمند انگلستان از سیستم ۱-۳-۲-۴ استفاده میکنند اما امسال دو تیم لسترسیتی و واتفورد که به ترتیب در رتبه های اول و هفتم جدول ردهبندی لیگ برتر انگلیس قرار دارند، با سیستم ۲-۴-۴ به این موفقیتهای خیرهکننده دست یافتهاند. به همین بهانه قصد داریم این سیستم مهم در تاریخ فوتبال را از گذشته تا امروز بررسی کنیم
از گذشته تا الان، همچنان تاثیرگذار
حدود ۲۵ سال قبل “آریگو ساکی” توانست میلان را با سیستم ۲-۲-۴ قهرمان اروپا کند. پس از آن تا چندین سال تیمهای ایتالیای از این سیستم استفاده میکردند. در آن زمان چنین سیستمی برای فوتبال انگلیس کمی عجیب و برای موفقیت کمی غیر قابل باور به نظر میرسید اما زمان ثابت کرد ۲-۲-۴ یک راهحل منطقی برای پوشش تمام زمین است.
این چیدمان به شما اجازه میدهد مدافعان تیمتان هم خط دفاعی را کاملا پوشش دهند و هم انتخابهای زیادی در فاز هجومی داشته باشند. در واقع یکی از وظایف بزرگ آنها، حتما میتواند حضور در حملات تیم باشد. “روی هاجسون”، سرمربی تیم ملی انگلستان مدتی قبل در یک ورکشاپ آموزشی یوفا گفته بود: “سیستم ۲-۲-۴ به شما اجازه میدهد در تمامی نقاط زمین تسلط و پوشش داشته باشید. من همیشه سراغ تیمهایی می روم که میتوانند به راحتی با این چیدمان بازی کنند. در این چیدمان بازیکنی که توپ را دریافت میکند، هم تیمیهایش میتوانند به راحتی از او حمایت کنند.”
مالکیت بدون نفوذ؛ مشکل متعدد تیمها
سادهترین راهحلی که میتوانید علاوه بر مالکیت، نفوذ خوبی هم داشته باشید، حضور یک مهاجم مرکزی در محوطه جریمه حریف است که طبیعتا مدافعی از تیم حریف هم مقابل او حضور دارد. اما راههای دیگری هم وجود دارد. برای مثال بازیکنانی مثل آرین روبن میتوانند با حضور در جناحین و نفوذهای عالی و مختص به خودشان کار حریف را سخت کنند. یا هافبکی مثل فرانک لمپارد که در مواقع ضروری در نقش هافبک هجومی ظاهر میشد، با چنین نفوذی برای تیم حریف دردسرساز میشود. اما این کافی نیست.
به عنوان مثال منچستریونایتد در این فصل بیش از هر تیم دیگری در بازیهای خانگیاش مالکیت توپ را در اختیار داشته اما در عین حال بدترین تلاش برای شوتهای در چارچوب را هم در اختیار داشته است. ضمن آنکه تساوی بدون گل سوانزی مقابل وستهم، میتواند مثال خوبی باشد. بازیکنان سوانزی با اینکه توانستند ۷۳ درصد از مالکیت توپ را در اختیار داشته باشند اما در خلق موقعیت و نفوذ ناموفق بودند. از طرفی همان روز واتفورد توانست با ۳ گل لیورپول را قاطعانه شکست دهد.
گراهام سونس که یکی از کارشناسان مطرح انگلیسی است در اینباره میگوید:«سوانزی مقابل وستهم توانست ۶۸۱ پاس و تنها ۲ شوت در چارچوب داشته باشد. از طرفی واتفورد توانست با ۲۶۰ پاس ۳ گل به ثمر برساند. شما ترجیح میدهید مالکیت توپ در بازی سوانزی- وستهم را ببینید یا دیدار واتفورد و لیورپول را؟
درباره موفقیت زوج هجومی بینظیر واتفورد
تلاش خط دفاعی لیورپول برای مهار زوج تهاجمی فوقالعاده واتفورد در این فصل یعنی اودیون ایگالو و تروی دینی فوقالعاده بود. مارتین اشکرتل و ممدو ساخو که جزو فیزیکیترین مدافعین انگلستان هستند، با یک چالش اساسی مواجه شده بودند.
در سیستم ۲-۴-۴ دو مهاجم تیم ممکن است در کارهای دفاعی تیم شرکت نکنند اما آنها به سرعت در حملات اضافه میشوند. این یک مزیت آشکار سیستم ۲-۴-۴ نسبت به سیستم ۱-۳-۲-۴ است که بهترین همکاری از هر دو مهاجم در آن دیده میشود. نکته دیگر حمایت مدافعین پوششی یا اصلاحا فول بکها از هاقبکهای نفوذی است.
تیمهایی مثل لیورپول، استونویلا و حتی لسترسیتی گاهی اوقات با سیستم ۲-۵-۳ نتیجه لازم را میگیرند. “ژوزه مورینیو”، سرمربی سابق چلسی در نیمه دوم دیدار تیمش مقابل لسترسیتی برای جلوگیری از سیستم موفق ۲-۴-۴ آنها سیستم ۱-۳-۲-۴ خود را به ۲-۵-۳ تغییر داد. اما آیا این کافی است؟
ایگالو همچنان میتواند به عنوان تک مهاجم هنر نمایی و نقش خود را ایفکا کند. در حالی که در دیدار لستر سیتی مقابل چلسی دیده شد که تعویض شدن واردی میتواند تاثیر گذار باشد.
بهترین مدافعها هم اسیر تاثیرگذاری این سیستم میشوند
فابریسیو کولوچینی، کاپیتان نیوکاسل یکی از بهترین مدافعان لیگ برتر است اما او در دیدار تیمش مقابل لستر سیتی به هیچوجه آن مدافع فیزیکی و قدرتمند همیشگی نبود.
شکار ناگهانی موقعیتها؛ هنرنمایی از جنس خاویر هرناندز
جیمی کرگر میگوید: بازیکنی مانند هرناندز مثالی آشکار برای شکار ناگهانی موقعیتهاست. البته او در تیم لوئیز فنخال از شانس زیادی برای گلزنی برخوردار نبود اما به هر حال چنین بازیکنانی در سیستم ۲-۲-۴ خودشان را نشان میدهند. در حال حاضر هرناندز در بوندسلیگا و تیم بایر لورکوزن توانسته ۱۹ گل به ثمر برساند که با آمار فصل گذشتهاش در یونایتد تفاوت فاحشی دارد. آماری که با حمایت مستقیم کریم بالعربی به عنوان زوج هجومی او به دست آمده.
شاید بهتر است مربیان تیمهای قدرتمند فوتبال انگلیس برای احیای تیمهایشان از همین حالا سیستم ۲-۲-۴ را مد نظر قرار بدهند!
www.alireza-sayadee.ir