بیش از دو سال از بازنشستگی فرگوسن میگذرد. بزرگترین مربی تاریخ فوتبال معاصر در دوران مربیگریاش بازیکنان زیادی را به فوتبال جهان معرفی کرد. بازیکنانی که حالا یکی یکی تبدیل به مربی میشوند.
اگر بخواهیم درباره عملکرد شاگردان فرگوسن به عنوان مربی نظر بدهیم، منصفانهترین نظر، عملکرد متوسط آنها در تیمهای تحت هدایتشان است. هرچند در این میان تعداد کمی از آنها به معنای واقعی به موفقیت رسیدهاند. نشریه تلگراف به بهانه سرمربیگری گری نویل در والنسیا، لیستی از بازیکنان سرالکس که وارد دنیای مربیگری شدند را منتشر کرده؛ لیستی ۲۸ نفره که از از نظر افتخار و مدت مربیگریشان رتبهبندی شداند
۲۸. مایک فیلان؛ نوریچسیتی
بازیکن چندپسته تیم فرگوسن، آخرین دستیار رئیس در منچستریونایتد بود. او با آمدن مویس از این تیم کنار گذاشته شد تا بعد از خروج از منچستر، به عنوان دستیار در نوریچ فعالیت کند و برای برههای بسیار کوتاه سرمربی موقت این تیم هم بشود. فیلان در حال حاضر به عنوان دستیار “استیو بروس” در هال سیتی کار میکند. قرار گرفتن او در رتبه آخر شاید اندکی سختگیرانه باشد اما در هر حال، رکوردهای او آنچنان قابل بحث نیست.
۲۷. گابریل هاینزه؛ گودوی کروز
مدافع آرژانتینی سابق یونایتد علیرغم داشتن مدارک مربیگری در ماه ژوئن هدایت گودوی را برعهده گرفت و ماه سپتامبر نیز از کار برکنار شد.
۲۶. ویو اندرسون؛ بارنزلی
تنها یک فصل به عنوان سرمربی- بازیکن در بارنزلی فعالیت کرد و به سختی توانست این تیم را از سقوط به دسته پایینتر نجات بدهد. مدتی بعد به عنوان دستیار رابسون در میدلزبورو کار کرد و دیگر هرگز به عرصه مربیگری برنگشت.
۲۵. نیل وب؛ ویموث، ردینگ تاون
بعد از بازنشستگی در سال ۹۷، در دو برهه به عنوان مربی در دو تیم از سطوح پایین فوتبال انگلیس فعالیت کرد. او در حال حاضر مفسر فوتبال است.
۲۴. پت مکگیبن؛ لورگان سلتیک، نیوری
در مدت زمان ۵ ساله حضورش در یونایتد، کمتر فرصت بازی پیدا کرد. در دوران مربیگری هم مدت کوتاهی در تیمهای ایرلند شمالی مشغول کار بود و برههای نیز در زادگاهش فعالیت کرد.
۲۳. پل پارکر؛ چلمسفورد، ولینگ
مدافع راست قابل اطمینان فرگوسن در دهه ۹۰، ۴ سال را در تیمهای سطوح پایین انگلیس با کمی موفقیت سپری کرد.
۲۲. کلیتون بلکمور؛ بنگور، پورثمدوگ
دو دوره بسیار کوتاه مدت در باشگاههای ولز کار کرد که اصلا موفقیتآمیز نبود.
۲۱. تدی شرینگام؛ استونیج
مدتی کوتاه به عنوان مربی فورواردها در وستهم کار کرد و سپس در استونیج سرمربی شد. نتایج و تقلای این تیم در لیگ دسته پایین فوتبال انگلیس، نشانه مثبتی از موفقیت شرینگام نمیدهد.
۲۰. پیتر دونپورت؛ مکلسفیلد، بنگور، ساوثپورت در مکلسفیلد به موفقیت چشمگیری نرسید اما در بنگور در جام یوفا به چند برد ارزشمند رسید و سپس راهی ساوثپورت شد. او از سال ۲۰۱۰ در هیچ تیمی مربیگری نمیکند.۱۹. فرانک استپلتون؛ بردفورد، نیو انگلند روولوشندر سال ۱۹۹۴ و پس از سه فصل حضور در بردفوردسیتی به عنوان بازیکن- مربی از این تیم اخراج شد. سپس راهی فوتبال آمریکا شد ولی در آنجا ۹ ماه دوام آورد. او در حال حاضر دستیار ری ویلیکنز در تیم ملی اردن است.۱۸. سایمن دیویس؛ چستردر سال ۲۰۰۶ وارد کادر مربیگری چستر شد و پس از آن در سال ۲۰۰۸، حدود هشت ماه سر کار بود. علیرغم چند موفقیت در لیگ، در ماه نوامبر از سمتش برکنار شد.۱۷. رایان گیگز؛ منچستریونایتداسطوره یونایتد در آخرین فصل بازیگریاش و پس از اخراج دیوید مویس، برای ۴ بازی به عنوان سرمربی موقت انتخاب شد و توانست دو برد کسب کند. او اکنون به عنوان دستیار “لوئیز فنخال” در منچستریونایتد حضور دارد.۱۶. آندری کانچیلسکیس؛ تورپدو مسکو، یفا، یورمالاچند ماه در تیم تورپدو حضور داشت که موفقیتآمیز نبود. سپس راهی یفا شد ولی در این تیم هم ۱۶ ماه دوام آورد. در سال ۲۰۱۴ نیز هدایت یورمالا را بر عهده گرفت و با این تیم به دسته پایینتر سقوط کرد.
۱۵. کریس کسپر؛ بری
بازیکنی که در ۲۳ سالگی به دلیل مصدومیت فوتبال را کنار گذاشت، سه فصل در بری مربیگری کرد که موفقیت آنچنانی به همراه نداشت. او در حال حاضر در آکادمی تیمهای لیگ برتری حضور دارد و به رشد جوانان کمک میکند.
۱۴. کریس ترنر؛ لیتون اورینت، هارتل پول، شفیلد ونزدی، استوک پورت
در لیتون از ۴۷ بازی فقط موفق به کسب هفت برد شد. سپس سه فصل در هارتل پول حضور داشت و در سال ۲۰۰۲ به شفیلدونزدی رفت و در نهایت با این تیم به دسته پایینتر سقوط کرد. ترنر در حال حاضر مدیراجرایی باشگاه چسترفیلد است.
۱۳. مایکل اپلتون؛ پورتسموث، بلکپول، بلکبرن، اکسفورد یونایتد
در سال ۲۰۱۱ سرمربی پورتسموث شد و فقط ۲۵ درصد از بازیهایش را در این تیم با برد پشت سر گذاشت. سپس به بلکپول رفت و در این تیم فقط ۵۷ روز دوام آورد. همین داستان در بلکبرن هم تکرار شد. او اکنون در اکسفورد حضور دارد.
۱۲. روی کین؛ ساندرلند، ایپسویچ
بعد از قهرمانی با ساندرلند در چمپیونشیپ، انتظارات زیادی از روی کین، کاپیتان سابق شیاطین سرخ وجود داشت اما او در لیگ برتر ناکام بود و سپس در ایپسویچ نیز دوران ناامیدکنندهای را سپری کرد.
۱۱. پل اینس؛ مکلسفیلد، میلتونکینز دانز، بلکبرن، ناتثکانتی، بلکپول
در سطوح پایین خوب کار کرد تا اینکه موفق شد نیمکت مربیگری بلکبرن را بدست آورد. هرچند عملکردش در آنجا فاجعهبار بود و دوباره به سطوح پایینتر از لیگ برتر بازگشت. اینس دوران موفقیت آمیزی نداشت و بعد از جدایی از بلکپول، هنوز به دنیای مربیگری برنگشته است.
۱۰. هنین برگ؛ لین، لیل استروم، بلکبرن، لژیا ورشو
بعد از دو دوره نه چندان موفق در باشگاههای نروژی، راهی بلکبرن شد اما در این تیم فقط ۵۷ روز دوام آورد. به لژیا ورشو رفت و با این تیم قهرمان لیگ شد اما با تصمیمی سختگیرانه اوایل سال جاری اخراج شد.
۹. مارک رابینز؛ روترهام، بارنزلی، کاونتری، هادرزفیلد، اسکانتروپ
بعد از بازنشستگی در سال ۲۰۰۵، هدایت پنج تیم را برعهده گرفت. در روترهام نتایج خوبی کسب کرد ولی در بارنزلی اوضاع خوب پیش نرفت، سپس در کاونتری دورانی خوب را پشت سر گذاشت و موفق شد هادرزفیلد را از سقوط نجات دهد. رابینز در حال حاضر در اسکانتروپ مربیگری میکند.
۸. هنریک لارسن؛ لندزکرونا، فالکنبرگز، هلسینبورگ
با تیم لندزکورنا نتوانست به لیگ دسته اول صعود کند اما فالکنبرگز را در لیگ دسته اول نگاه داشت و با هلسینبورگ در فصل گذشته جایگاهی میان جدولی به دست آورد.
۷. اولهگنار سولسشر؛ مولده، کاردیف
در مولده موفق بود و با این تیم به سه قهرمانی رسید، سپس به کاردیف رفت و با این تیم به چمپیونشیپ سقوط کرد و سپس برکنار شد. او حالا دوباره به مولده برگشته و البته باز هم خوب کار میکند.
۶. برایان رابسون؛ میدلزبورو، بردفورد، وستبرومویچ، شفیلدیونایتد، تایلند
در میدلزبوروآغاز خوبی داشت ولی سپس افت کرد. در سال ۲۰۰۴ به شکلی معجزهآسا وستبرومویچ را در لیگ برتر نگه داشت اما پس از آن اتفاق درخشانی در کارنامهاش دیده نمیشود.
۵. درن فرگوسن؛ پیتربورو، پرستون، دونکستر
پسر فرگوسن موفق شد در پیتربورو دو صعود پیاپی داشته باشد اما در چمپیونشیپ عملکرد خوبی نداشت و سپس برای مدتی کوتاه سرمربی پرستون شد. او اکنون در باشگاه دونکستر فعالیت میکند.
۴. گوردون استراکان؛ کاونتری، ساوتهمپتون، سلتیک، میدلزبورو، اسکاتلند
در کاونتری ابتدا دوران خوبی داشت اما بعدتر با این تیم سقوط کرد. در ساوتهمپتون هم خوب کار کرد و سپس سه فصل پیاپی با سلتیک قهرمان اسکاتلند شد. در میدلزبورو دوران خوبی نداشت و اکنون در تیم ملی اسکاتلند دوران پر فراز و نشیبی را طی میکند و به دنبال پیشرفت با کشورش است
۳. استیو بروس؛ شفیلدیونایتد، هادرسفیلد، ویگان، کریستالپالاس، بیرمنگام، ساندرلند، هال سیتی
فصل گذشته با هال سیتی به دسته پایینتر سقوط کرد، اگرچه فصل قبل از آن این تیم را تا نیمهنهایی جام حذفی هم بالا برد. در مجموع در تیمهای متوسط در سطح بالای فوتبال انگلیس، خوب کار کرده است.
۲. مارک هیوز؛ ولز، بلکبرن، منچسترسیتی، فولام، کیوپی آر، استوک سیتی
به عنوان یک مربی در تیمهای متوسط با بودجه محدود عملکردی خوب داشته؛ البته به جز دوران حضور در کوئینزپارک رنجرز که با وجود خرجهای فراوان نتیجه خوبی را کسب نکرد. مدتی نیز در تیم همشهری یونایتد مربیگری کرد که بعد از مدتی جایش را به مانچینی داد.
۱. لوران بلان؛ بوردو، فرانسه، پاریسن ژرمن
چه از نظر تیمهایی که سرمربی آنها بوده و چه از لحاظ افتخارات کسب شده، بلان قطع به یقین، نفر اول این لیست است. او با بوردو موفق به قهرمانی در لاشامپیونه شد و با پاریسنژرمن نیز افتخارات مهمی کسب کرده است. سرمربی سابق تیم ملی فرانسه اکنون در پاریسنژرمن یکهتازی میکند.
www.alireza-sayadee.ir
09175288958